6945 088 741
Cyberbullying

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο:
6945 088 741ή συμπληρώνοντας την κάτωθι φόρμα επικοινωνίας

Καταγγελία για Cyberbullying

Τι είναι το Cyberbullying

Το Cyberbullying είναι η κακοποίηση/παρενόχληση που λαμβάνει χώρα μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών μέσων όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα κομπιούτερ, τα laptop, τα tablet.

Το Cyberbullying μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (sms), στα κοινωνικά δίκτυα (social media), σε forums, σε chat rooms, σε βιντεοπαιχνίδια, σε εφαρμογές (apps) και οπουδήποτε οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν, να συμμετέχουν ή να μοιραστούν ψηφιακό περιεχόμενο.

Το Cyberbullying περιλαμβάνει την αποστολή, την ανάρτηση ή το sharing αρνητικών, επιβλαβών, ψευδών ή κακόβουλου/μοχθηρού περιεχομένου για κάποιον άλλο (συνήθως τρίτο).

Το Cyberbullying μπορεί να περιλαμβάνει το sharing προσωπικών και ιδιωτικών πληροφοριών άλλων και να τους δημιουργεί αμηχανία ή/και ντροπή.

Αρκετές φορές το cyberbullying ξεπερνά το όριο της νομιμότητας, γίνεται ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά και τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο δικηγόρο ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Τα πιο συνηθισμένα μέρη όπου μπορεί να λάβει χώρα το cyberbullying:

  • Κοινωνικά Δίκτυα (Social Media) όπως το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το Tik Tok
  • Εφαρμογές (apps) αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κυρίως σε κινητά τηλέφωνα και tablets
  • Online chat
  • Online forums, chat rooms και message boards όπως το Reddit
  • Emails

Τι συνιστά cyberbullying

Ομαδική αποστολή φωτογραφίας γυμνού σώματος

Έφηβη στέλνει γυμνή φωτογραφία του εαυτού της στον φίλο  της. Αργότερα μαλώνουν ή απλά χωρίζουν και ο πρώην φίλος της στέλνει ομαδικά σε φίλους του της ίδιας ηλικίας οι οποίοι κατόπιν αναρτούν ή στέλνουν κείμενα επίπονα και  υποτιμητικά για το κορίτσι μέσω μηνυμάτων ή/και κοινωνικών δικτύων.

Ψεύδη και ψευδείς κατηγορίες

Μια ομάδα μαθητών δημιούργησε πρόβλημα στο σχολείο αφού είχαν όλη μεθύσει και κατηγόρησαν εν γνώσει τους άδικα μια συμμαθήτρια τους ότι ενημέρωσε τους καθηγητές.  Άρχισαν να τις στέλνουν διαρκώς ηλεκτρονικά μηνύματα και αναρτούν κείμενα μίσους και υποτίμησης για το κορίτσι στα κοινωνικά δίκτυα.

Παρενόχληση λόγω οικονομικών δυνατοτήτων

Μαθητές έκαναν αρνητικές και υποτιμητικές αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα για τα ρούχα και τα παπούτσια ενός συμμαθητή τους που δεν είχε την ίδια οικονομική άνεση με τους υπόλοιπους. Το αγόρι έχασε πολλές ημέρες σχολίου από την ντροπή του και για να αποφύγει την ντροπή και την παρενόχληση.

Δημιουργία ψεύτικού λογαριασμού με σκοπό το cyberbullying

Συμμαθητής δημιουργεί ψεύτικο προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο και κάνει αίτημα φιλίας σε συμμαθήτρια. Η συμμαθήτρια ως φίλη του αγοριού μοιράζεται μαζί του προσωπικές πληροφορίες και σκέψεις. Εν τέλει ο συμμαθητής με το ψεύτικο προφίλ έκανε γνωστά μέσω internet όλα όσα του είχε εκμυστηρευτεί το κορίτσι στους κοινούς συμμαθητές τους οι οποίοι την παρενοχλούσαν και την ταπείνωναν στη συνέχεια

Ενθάρρυνση αυτοκτονίας

Έφηβος με εμφανή αναπηρία και σημάδια στο πρόσωπο δέχτηκε cyberbullying για την εμφάνιση του στα κοινωνικά δίκτυα από συμμαθητές του. Έφτασαν ακόμα και να προτείνουν πως θα ήταν πολύ καλύτερα εάν δεν ήταν ζωντανός και ότι καλά θα έκανε να αυτοκτονούσε.

Cyberbullying λόγω ζήλειας

Μέσω κοινωνικών δικτύων δέχτηκε έντονο cyberbullying έφηβη από συμμαθήτριες της απλά γιατί έκανε παρέα με το πιο δημοφιλές αγόρι του σχολείου.

Τι να κάνετε αν βρεθείτε θύμα cyberbulling

Εάν είστε ανήλικος/ανήλικη τηλεφωνήστε μας αμέσως δωρεάν και χωρίς φόβο και ντροπή

Εάν είστε γονείς φροντίστε να ενημερώνεστε για τις λειτουργίες του διαδικτύου και την εν γένει συμπεριφορά των παιδιών σας σε αυτό, εάν χρειαστείτε νομική βοήθεια καλέστε μας