6945 088 741
Ηλεκτρονικές απάτες δικηγόρος

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο:
6945 088 741 ή συμπληρώνοντας την κάτωθι φόρμα επικοινωνίας

Ηλεκτρονικές απάτες

 

Τι είναι οι ηλεκτρονικές απάτες;

Οι ηλεκτρονικές απάτες είναι ένας τύπος εγκληματικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου, με σκοπό την εξαπάτηση ανθρώπων και την απόκτηση οικονομικού οφέλους. Οι δράστες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως προσωπικά δεδομένα ή στοιχεία πιστωτικών καρτών, τα οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύονται για προσωπικό κέρδος. Συχνά, αυτές οι απάτες περιλαμβάνουν ψεύτικες ιστοσελίδες, απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και πλαστά προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας από τους πιο κοινούς τύπους ηλεκτρονικών απάτων είναι το λεγόμενο “phishing”, όπου οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα που φαίνονται να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, όπως τράπεζες ή μεγάλες εταιρείες. Αυτά τα μηνύματα συχνά περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε ψεύτικες ιστοσελίδες, όπου οι χρήστες καλούνται να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Μόλις οι χρήστες δώσουν αυτές τις πληροφορίες, οι δράστες τις χρησιμοποιούν για να κλέψουν χρήματα ή να πραγματοποιήσουν άλλες εγκληματικές πράξεις.

Για να προστατευτεί κάποιος από τις ηλεκτρονικές απάτες, είναι σημαντικό να είναι πάντα επιφυλακτικός όταν δέχεται μηνύματα ή αιτήματα για προσωπικές πληροφορίες, ειδικά αν δεν αναγνωρίζει τον αποστολέα. Επιπλέον, είναι καλή πρακτική να ελέγχει πάντα τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέπτεται και να αποφεύγει τη χρήση δημοσίων δικτύων Wi-Fi για την πραγματοποίηση ευαίσθητων συναλλαγών. Η ενημέρωση και η εγρήγορση είναι τα καλύτερα όπλα ενάντια σε αυτού του είδους τις απάτες.

Πως καταγγέλω μία ηλεκτρονική απάτη;

Το δικηγορικό μας γραφείο παρατηρεί μία έξαρση άνευ προηγουμένου και πέραν πάσας πρόβλεψης των πολιτών έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές απάτες που στοχεύουν στην αφαίρεση χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Οι δράστες έχουν αποδείξει ότι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την ασφάλεια που παρέχουν οι τράπεζες ενώ, έως σήμερα, έχουν αφαιρεθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων, είτε με μη εξουσιοδοτημένες εντολές πληρωμής, είτε με εντολές πληρωμής που δίνουν οι νόμιμοι δικαιούχοι ως θύματα απάτης από τρίτους.

Cyber bulling και συκοφαντική δυσφήμιση

Τα δυσφημιστικά σχόλια και οι απειλές cyberbullying στο διαδίκτυο είναι φαινόμενο καθημερινό, ενώ οι δράστες στην πληθώρα των περιπτώσεων δρουν ανώνυμα. Η μάχη που δίνεται από τα θύματα είναι μεγάλη γιατί δεν συνεργάζονται εύκολα οι πλατφόρμες που έχουν τους δικούς τους κανόνες λειτουργίας και αντίδρασης. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ασχολείται με περισσότερες από 1.000 υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης/ εκβιασμού και απειλής κάθε χρόνο. Το cyberbullying πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν γιατί πέραν του ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή , μπορεί να δημιουργήσει και χρόνια ψυχολογικά προβλήματα. Τονίζουμε ότι μπορεί να συμβεί και στον επαγγελματικό χώρο μεταξύ ανταγωνιστών.

 

Τι είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα;

Το ηλεκτρονικό έγκλημα αφορά αξιόποινες πράξεις που διαπράττονται δια Η/Υ ή/και ίντερνετ. Στην εποχή της τεχνολογίας, το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των ατόμων και των επιχειρήσεων. Το ηλεκτρονικό έγκλημα απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση και προληπτικά μέτρα από τόσο ατομική όσο και εταιρική πλευρά. Όλες οι αξιόποινες πράξεις που προβλέπονται στον ποινικό κώδικα και σε νόμους μπορούν πλέον και συχνότατα όντως διαπράττονται μέσω διαδικτύου. Μέσω εξειδικευμένων στο ηλεκτρονικό έγκλημα δικηγόρων, είναι εφικτό να προστατευτούμε από αυτές τις απειλές, να αναπτύξουμε μια ασφαλή παρουσία στο διαδίκτυο και να εντοπιστούν οι δράστες κυβερνοεγκλημάτων. 

Ηλεκτρονικό έγκλημα – πλημμέλημα ή κακούργημα;

Το ηλεκτρονικό έγκλημα, αναλόγως την απαξία της πράξης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, μπορεί να χαρακτηριστεί από την εισαγγελία ως πλημμέλημα (που φέρει μικρότερες ποινές) έως κακούργημα (που μπορεί να επιφέρει έως τη μέγιστη που είναι η ισόβια κάθειρξη).
Προσοχή: Συνήθως, από την διαδικτυακή δραστηριότητα κάποιου ξεκινάει ένα νήμα που μπορεί να φτάσει στην εύρεση και απόδειξη πληθώρας άλλων αδικημάτων που μπορεί να έχουν λάβει χώρα στο ίντερνετ ή/και στον φυσικό κόσμο.

 

Είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος

Δεν είναι όμως μόνο τα εγκλήματα που διαπράττονται μέσω ίντερνετ που αφορούν στο ηλεκτρονικό έγκλημα αλλά και τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν εγκληματίες που έχουν δράσει στον φυσικό κόσμο. Συνεπώς, οι γνώσεις σχετικά με την διαδικασία ανίχνευσης και εύρεσης αποδείξεων που πηγάζουν από το διαδίκτυο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιλογή του/της κατάλληλης δικηγόρου.

Ηλεκτρονικές απάτες δικηγόρος

Στον πίνακα μπορούμε να δούμε τον αριθμό των υποθέσεων που έφτασαν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το έτος 2019.

Τι να κάνετε αν πέσετε θύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος

Σε κάθε περίπτωση, ως θύμα ή θύτης, επικοινωνήστε άμεσα με δικηγόρο που αποδεδειγμένα είναι εξειδικευμένος στο ηλεκτρονικό έγκλημα, για να κατευθύνει τις ενδεδειγμένες ενέργειες σας.

Το διαδίκτυο αποτελεί την ταχέως εξελισσόμενη «νέα κοινωνία» στην οποία όλοι αναγκαστικά συμμετέχουμε. Δεδομένης ακριβώς αυτής της ταχείας εξέλιξης η νομοθεσία – η οποία πάντα ακολουθεί τα κοινωνικά φαινόμενα- αργεί να αντιμετωπίσει τα δεδομένα που αλλάζουν καθημερινά. Εμείς, με την δεδομένη εμπειρία μας στο διαδίκτυο, αλλά και την δεδομένη εμπειρία μας στο σύνολο της «παραδοσιακής» νομοθεσίας, είναι σίγουρο ότι είμαστε σε θέση να σας παρέχουμε άρτιες υπηρεσίες, πλήρη νομική κάλυψη και την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση.

Κύριες Μορφές Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Απάτες με υπολογιστή (Phishing)

Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες ή αποστέλλουν ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με σκοπό την απόκτηση ευαίσθητων πληροφοριών.

Απάτες με πρόφαση την επιδιόρθωση υπολογιστή

Δράστες προσποιούνται τεχνικούς υπολογιστών και πείθουν τα θύματα να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό ή να παραχωρήσουν πρόσβαση στο σύστημά τους.

Κακόβουλες εισβολές σε δίκτυα (Hacking και Cracking)

Διαφορετικές τεχνικές χρησιμοποιούνται για να εισβάλλουν σε δίκτυα ή υπολογιστικά συστήματα με σκοπό την παραβίαση ασφαλείας ή την κλοπή πληροφοριών.

Διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας

Η ανάρτηση ή διακίνηση παράνομου υλικού παιδικής πορνογραφίας αποτελεί σοβαρό αδίκημα που τιμωρείται αυστηρά από το νόμο.

Εξύβριση, δυσφήμιση και συκοφαντική δυσφήμιση στα social media

Η δημοσίευση ψευδών ή προσβλητικών πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό την προκλητική ή ταπεινωτική ανάρτηση αποτελεί μορφή διαδικτυακής εκδίκησης.

Η Σημασία των Δικηγόρων στον Αγώνα κατά του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τα δικηγορικά γραφεία που εξειδικεύονται στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος παρέχουν σημαντική υποστήριξη στα θύματα απάτης και διαφόρων άλλων αδικημάτων στον ψηφιακό χώρο. Στο e-lawyers.gr, θα βρείτε έμπειρους δικηγόρους που εξειδικεύονται στο δίκαιο του ίντερνετ και στην προστασία προσωπικών δεδομένων.

Η Άννα Μαρία Φίλιππα και το Δικηγορικό Γραφείο elawyers.gr

Η δικηγόρος Άννα Μαρία Φίλιππα και το δικηγορικό της γραφείο καλύπτουν τις ανάγκες νομικής προστασίας εταιρειών στον ψηφιακό χώρο από το 1999. Σήμερα, οι επιχειρήσεις start-up και το e-commerce απαιτούν ένα ευρύ φάσμα νομικής προστασίας, καθώς οι όροι χρήσης των ιστοσελίδων, η πολιτική για τα cookies και το GDPR απαιτούν άψογη νομική κάλυψη.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQs)

Πώς μπορώ να προστατευτώ από το Phishing;

  1. Διεξοδική επιθεώρηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

    • Επαλήθευση αποστολέα: Βεβαιωθείτε ότι το email προέρχεται από αξιόπιστη πηγή. Ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τυχόν ασυνήθιστα στοιχεία ή ορθογραφικά λάθη.
    • Προσοχή σε ύποπτες συνδέσεις: Μην κλικάρετε σε συνδέσμους χωρίς να επιβεβαιώσετε την αυθεντικότητά τους. Εάν αμφιβάλλετε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα απευθείας πληκτρολογώντας τη διεύθυνση στον φυλλομετρητή σας.
    • Χρήση εξελιγμένων εργαλείων προστασίας:Ενεργοποίηση φίλτρων spam: Τα φίλτρα spam μπορούν να εμποδίσουν πολλά phishing emails από το να φτάσουν στα εισερχόμενά σας.
    • Εγκατάσταση λογισμικού ασφάλειας: Χρησιμοποιήστε ενημερωμένο λογισμικό αντιικής προστασίας και firewalls για να προστατεύσετε τη συσκευή σας.

          Εκπαίδευση και ενημέρωση:

    • Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια του phishing: Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους άλλους για τα κοινά χαρακτηριστικά των phishing επιθέσεων, όπως η αίσθηση του επείγοντος, η ζήτηση προσωπικών πληροφοριών και οι συναισθηματικοί εκφοβισμοί.
    • Μείνετε ενημερωμένοι: Οι τεχνικές phishing εξελίσσονται συνεχώς. Μείνετε ενήμεροι για τις νέες μεθόδους και τακτικές.

           Προστασία των προσωπικών σας δεδομένων:

    • Περιορισμός της κοινοποίησης πληροφοριών: Μην κοινοποιείτε προσωπικά δεδομένα μέσω email ή μηνυμάτων κειμένου, εκτός αν είστε απολύτως σίγουροι για την αυθεντικότητα του παραλήπτη.
    • Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης: Δημιουργήστε και χρησιμοποιήστε πολύπλοκους κωδικούς πρόσβασης για τους λογαριασμούς σας και αλλάξτε τους τακτικά.

      Διασταύρωση πληροφοριών:

    • Αμφιβολίες για ύποπτες αιτήσεις: Εάν λάβετε μήνυμα που ζητά προσωπικά δεδομένα ή πληροφορίες πληρωμής, επικοινωνήστε απευθείας με την εταιρεία μέσω επίσημων καναλιών για να επαληθεύσετε το αίτημα.

Τι πρέπει να κάνω αν πέσω θύμα κάποιου ηλεκτρονικού εγκλήματος;

Αναφέρετε το περιστατικό αμέσως:

    • Επικοινωνήστε με τις αρχές: Αναφέρετε το συμβάν στην αστυνομία ή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κρατήστε τα στοιχεία της αναφοράς για μελλοντική αναφορά.
    • Ενημερώστε τον πάροχο υπηρεσιών σας: Εάν το έγκλημα σχετίζεται με τράπεζα, πάροχο διαδικτύου ή άλλες υπηρεσίες, ενημερώστε τους άμεσα για να μπορέσουν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. 
    • Προστασία των προσωπικών σας δεδομένων:

      • Αλλαγή κωδικών πρόσβασης: Αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους λογαριασμούς σας, επιλέγοντας ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς για κάθε λογαριασμό.
      • Ενεργοποίηση διπλού ελέγχου ταυτότητας: Οπουδήποτε είναι δυνατόν, ενεργοποιήστε τον διπλό έλεγχο ταυτότητας (2FA) για πρόσθετη ασφάλεια.

        Παρακολούθηση και ανασφάλιση των οικονομικών σας λογαριασμών:

        • Ελέγξτε τις τραπεζικές σας κινήσεις: Εξετάστε τους λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα και αναφέρετε αμέσως οποιεσδήποτε μη αναγνωρισμένες συναλλαγές.
        • Επικοινωνήστε με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: Ενημερώστε την τράπεζά σας και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών για το περιστατικό, ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις για πιθανή απάτη.

          Ενημέρωση και εκπαίδευση:

        • Μάθετε από την εμπειρία σας: Εκπαιδευτείτε για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες και πώς να αναγνωρίζετε σημάδια απάτης.

        • Ενημερώστε τους άλλους: Κοινοποιήστε την εμπειρία σας σε φίλους, οικογένεια και συνεργάτες για να τους προστατεύσετε από παρόμοιες επιθέσεις.

          Ανασύνταξη των συστημάτων σας:

        • Αναβαθμίστε το λογισμικό σας: Εγκαταστήστε τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας σε όλα τα λογισμικά και τα συστήματα που χρησιμοποιείτε.

        • Σάρωση για κακόβουλο λογισμικό: Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφάλειας για να σαρώσετε τις συσκευές σας για ιούς και κακόβουλα προγράμματα.

Πώς μπορεί ένας δικηγόρος να με βοηθήσει σε περίπτωση ηλεκτρονικού εγκλήματος;

Η αντιμετώπιση ενός ηλεκτρονικού εγκλήματος μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και απαιτητική διαδικασία. Η συνδρομή ενός έμπειρου δικηγόρου μπορεί να είναι καθοριστική για την επιτυχή διαχείριση της κατάστασης. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει:

Νομική καθοδήγηση και συμβουλευτική:

    • Ανάλυση της υπόθεσής σας: Ο δικηγόρος μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα της υπόθεσής σας, προσδιορίζοντας τις παρανομίες και τις πιθανές νομικές ενέργειες που μπορείτε να ακολουθήσετε.
    • Εκπροσώπηση ενώπιον των αρχών: Σε περίπτωση που χρειαστεί να καταθέσετε στην αστυνομία ή σε άλλες αρμόδιες αρχές, ο δικηγόρος θα σας καθοδηγήσει για το πώς να διαχειριστείτε την κατάστασή σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Καταγραφή και παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων:

      • Συλλογή αποδείξεων: Ο δικηγόρος θα σας βοηθήσει στη συλλογή και την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων που θα στηρίξουν την υπόθεσή σας.
      • Διαχείριση νομικών εγγράφων: Η σύνταξη και η υποβολή των απαραίτητων νομικών εγγράφων μπορεί να γίνει από τον δικηγόρο σας, εξασφαλίζοντας την ορθή και έγκαιρη διαχείριση της υπόθεσής σας.

Προστασία των δικαιωμάτων σας:

    • Υπεράσπιση στα δικαστήρια: Εάν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια, ο δικηγόρος σας θα σας υπερασπιστεί, προβάλλοντας τα επιχειρήματά σας με τον πιο πειστικό τρόπο.
    • Αναζήτηση αποζημίωσης: Ο δικηγόρος θα επιδιώξει την αποζημίωση για τις ζημιές που έχετε υποστεί λόγω του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Προληπτικά μέτρα και συμβουλές:

    • Στρατηγικές ασφάλειας: Ο δικηγόρος μπορεί να σας παράσχει συμβουλές για το πώς να προστατευτείτε από μελλοντικά ηλεκτρονικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια των δεδομένων σας.
    • Ενημέρωση για τις νομοθετικές αλλαγές: Ο δικηγόρος θα σας κρατά ενήμερους για τις αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, βοηθώντας σας να παραμείνετε προστατευμένοι και ενημερωμένοι.

Ποια είναι ο ρόλος του GDPR στην προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα;

Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην ψηφιακή εποχή. Εφαρμόζοντας αυστηρούς κανόνες και προβλέποντας βαριές κυρώσεις για παραβάσεις, ο GDPR διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα. Ακολουθούν οι κύριες διαστάσεις του ρόλου του:

Αυστηρές απαιτήσεις για την προστασία δεδομένων:

    • Ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων: Ο GDPR προσφέρει στα άτομα περισσότερα δικαιώματα σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και περιορισμού της επεξεργασίας. Αυτά τα δικαιώματα ενισχύουν την προστασία από κακόβουλες ενέργειες.
    • Υποχρεώσεις για τους υπεύθυνους επεξεργασίας: Οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και να εφαρμόζουν μέτρα ασφαλείας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων.

Υποχρεωτικές εκτιμήσεις αντικτύπου στην προστασία δεδομένων (DPIAs):

    • Αξιολόγηση των κινδύνων: Οι οργανισμοί πρέπει να διενεργούν εκτιμήσεις αντικτύπου για την προστασία δεδομένων όταν πρόκειται να επεξεργαστούν δεδομένα που ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην ταυτοποίηση και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Αναφορές παραβίασης δεδομένων:

    • Άμεση ενημέρωση: Σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων, οι οργανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές εντός 72 ωρών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα που επηρεάζονται. Αυτή η διαφάνεια εξασφαλίζει ότι οι χρήστες είναι ενήμεροι και μπορούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να προστατευτούν.

Ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας:

    • Καταγραφή επεξεργασιών δεδομένων: Οι οργανισμοί πρέπει να διατηρούν αρχείο των δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδομένων, το οποίο ενισχύει τη λογοδοσία και την ικανότητα εντοπισμού και αντιμετώπισης των παραβιάσεων.
    • Διορισμός Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (DPO): Οι οργανισμοί που επεξεργάζονται μεγάλα ποσά δεδομένων ή ευαίσθητα δεδομένα πρέπει να διορίσουν έναν DPO, ο οποίος παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τον GDPR και βοηθά στην προστασία από το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα:

    • Κίνητρα για συμμόρφωση: Οι αυστηρές κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τον GDPR, που μπορούν να φτάσουν έως και 20 εκατομμύρια ευρώ ή το 4% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών, λειτουργούν ως κίνητρο για τους οργανισμούς να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Ανησυχείτε για την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο; Μην αφήνετε τον εαυτό σας εκτεθειμένο σε κινδύνους. Επικοινωνήστε με ειδικούς δικηγόρους για να σας ενημερώσουν και να σας καθοδηγήσουν σωστά.