6945 088 741

Στα άδυτα του CONCLAVIO

Διεισδύσαμε στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα του Telegram, όπου περισσότεροι από 1.000 χρήστες κυνηγούν τον γρήγορο πλούτο – ανάμεσά τους ακόμη και παιδιά 14 χρόνων.
Ερευνα 

Ενας Ελληνας φοιτητής, στα όρια της αστεγίας, μέσα σε δύο χρόνια βγάζει ένα εκατομμύριο ευρώ. Διεθνή MME αποθεώνουν τον Damian Prosalendis για το «επιχειρηματικό του δαιμόνιο», ενώ ο ίδιος δημιουργεί μια κλειστή ιντερνετική «λέσχη» όπου εξαργυρώνει τη φήμη του πουλώντας τα μυστικά της επιτυχίας του. Οι πολλές καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» με πρωταγωνιστή τον Δαμιανό Προσαλέντη μάς οδήγησαν στη «λέσχη» Conclavio. Επί δύο μήνες παρακολουθούμε την κοινότητα στο Telegram, όπου περισσότεροι από 1.000 χρήστες έχουν κυνηγήσει τον γρήγορο πλούτο υπό τις οδηγίες του «γκουρού» των κρυπτονομισμάτων – ανάμεσά τους ακόμη και παιδιά 14 χρόνων.

Θυμίζει τον «πυρετό του χρυσού» του 19ου αιώνα – ή τουλάχιστον έτσι περιγράφουν αναλυτές της αγοράς τη φρενίτιδα που προκαλεί η βιομηχανία του εικονικού χρήματος. Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, το ψηφιακό «πορτοφόλι» συνδέεται με την πιστωτική σου και ο κόσμος των επενδύσεων και των κρυπτο-συναλλαγών ξετυλίγεται μπροστά σου. Η δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων εκτοξεύεται ραγδαία. Ταυτόχρονα, συγκροτείται μια ολόκληρη κουλτούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και «στρατολογείται» μια νέα γενιά που κάνει τα κρυπτονομίσματα hashtags και memes.

Η επινόηση του Bitcoin το 2009 αποτέλεσε ορόσημο της αποκεντρωμένης οικονομίας. Εκτοτε χιλιάδες άυλα ψηφιακά νομίσματα έχουν δημιουργηθεί, προσβάσιμα πλέον από ένα smartphone. Αλλοι θεωρούν πως είναι το μέλλον της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, άλλοι βλέπουν μια ψηφιακή «φούσκα» που αναμένεται να σκάσει από στιγμή σε στιγμή κι άλλοι ένα σύγχρονο μέσο για να κερδοσκοπείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως στα άδυτα της ιντερνετικής κουλτούρας o κόσμος των κρυπτονομισμάτων, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από νέους άντρες, μετέτρεψε το «χρήμα» σε ένα χόμπι στο οποίο όσο γρήγορα κερδίζεις τόσο εύκολα τα χρήματά σου μπορούν να εξαϋλωθούν, εν ριπή οφθαλμού.

Με ακραία μεταβλητότητα, η αξία ενός κρυπτονομίσματος ανεβοκατεβαίνει στο λεπτό. Ο τρόπος που διεγείρει τη λίμπιντο αυτό το ρόλερ κόστερ μοιάζει με την έξαψη που προκαλούν τα ψηφιακά παιχνίδια – ωστόσο, με το κρυπτονόμισμα δεν κερδίζει κάποιος απλώς πίστες επί της οθόνης, αλλά στον πραγματικό κόσμο μπορεί να αγοράσει από οικιακές συσκευές μέχρι πορνό. Το «παιχνίδι» των κρυπτονομισμάτων είναι σχεδόν άνευ ορίων, αφού οι κανόνες που διέπουν την αγορά κρύπτο, σε σχέση ακόμα και με την παραδοσιακή χρηματιστηριακή αγορά, είναι τόσο ρευστοί και ανεπαρκείς, ώστε επενδυτές εύκολα εξαπατώνται από εκείνους που υπόσχονται μεγάλες, εύκολες και γρήγορες αποδόσεις.

Από το χαρτόκουτο στο Ντουμπάι
«Πώς αυτός ο 21χρονος επιχειρηματίας έχτισε μια επιχείρηση ενός εκατομμυρίου από το δωμάτιο της φοιτητικής του εστίας;» αναρωτιέται το 2017 το αμερικανικό Forbes που σε αφιέρωμά του εξιστορεί αποθεωτικά τη ζωή ενός Ελληνα φοιτητή του ΑΠΘ, του Δαμιανού Προσαλέντη, ο οποίος, ενώ βρισκόταν στα όρια της αστεγίας, μέσα σε δυο χρόνια έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο, ιδρύοντας την πρώτη διαφημιστική εταιρεία του στα 19 του χρόνια.

Παρουσιάστηκε από τον αμερικανικό κολοσσό ως υπόδειγμα νεανικής επιχειρηματικότητας και έκτοτε πολλά MME τον έχουν προμοτάρει, εκθειάζοντας το «επιχειρηματικό του δαιμόνιο», όπως η αμερικανική Huffington Post και το International Business Times, ενώ το καθ’ ημάς τηλεοπτικό ριάλιτι μοντέλων «GNTM», στο οποίο συμμετείχε το 2020 ως υποψήφιος διαγωνιζόμενος, τον παρουσίαζε ως το απόλυτο ελληνικό «success story». Σήμερα, με θέα τους ουρανοξύστες του Ντουμπάι και θεατές τους χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους του στα σόσιαλ μίντια, ο Προσαλέντης επιδεικνύει εικόνες απύθμενου πλούτου: πριν πατήσει τα 30 βγάζει, όπως λέει ο ίδιος, από διάφορες προσοδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκατομμύρια.

Μια «Ακαδημία» με 193.000 ακολούθους
Η σεκάνς της χλιδής σταματά κάπου εδώ. Είναι πολλές οι καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» με πρωταγωνιστή τον Προσαλέντη (και συνεργάτες του), ο οποίος, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως γνώστη κρυπτονομισμάτων, παρακινεί τους ιντερνετικούς ακολούθους του να διδαχτούν από τον ίδιο και την ομάδα του τα μυστικά της επιτυχίας και του γρήγορου πλούτου. Διεισδύσαμε στην κρυπτογραφημένη πλατφόρμα τού Telegram, όπου περισσότεροι από 1.000 χρήστες φαίνεται να έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην κλειστή ιντερνετική «λέσχη» με την ονομασία Conclavio, δίνοντας μηνιαίες συνδρομές για να εκπαιδευτούν στην αγορά κρύπτο. Μεταξύ των μελών του Conclavio και πολλοί ανήλικοι, την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτικών πλατφορμών για κρυπτονομίσματα είναι προσβάσιμες αποκλειστικά και μόνο σε ενηλίκους. Σε έγγραφο με στοιχεία μελών του Conclavio, που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», υπάρχουν ακόμη και παιδιά 14 χρόνων. Τουλάχιστον μία καταγγελία έχει φτάσει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όμως η κοινότητα παραμένει δραστήρια μέχρι σήμερα.

Κατά τον Προσαλέντη, ο οποίος έχει 193.000 ακολούθους στο Ιnstagram, «το Conclavio είναι το εισιτήριό σου για μια ζωή όπου κάθε επιθυμία σου γίνεται πραγματικότητα», μια «ακαδημία» για να οδηγήσει και άλλους στα επιτυχημένα βήματα του ιδρυτή της. Ο διαδικτυακός ιστότοπός του με την επωνυμία… Ekatommyriouxos.gr/conclavio –μια ιστοσελίδα χωρίς καν αναδυόμενο παράθυρο cookies, εγείροντας ερωτήματα για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων των επισκεπτών του– σε ξεναγεί σε στιγμές της επιτυχημένης ζωής του. Το εισιτήριο για αυτόν τον χρυσό κόσμο είναι ένα «κλικ» ώστε να γίνεις μέλος μιας «κλειστής κοινότητας για επιτυχημένους» και να μάθεις τα μυστικά του γρήγορου και εύκολου πλούτου επενδύοντας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Με την υπόσχεση πως οι συνδρομητές θα δεκαπλασιάσουν τα ποσά της συνδρομής τους στον πρώτο κιόλας μήνα, οι συμβουλές ρέουν άφθονες ανά πάσα στιγμή στο κύριο γκρουπάκι του Telegram, που ονομάζεται «Κρύπτο-Σήματα» («signals»), όπου οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε και πού πρέπει να επενδύσουν ώστε να πετύχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Οι «χρυσές» εγγυήσεις του Conclavio στηρίζονται στην προβολή του στο Instagram και το Tik Tok μέσα από ένα δίκτυο διαφημιστών: δεκάδες χρήστες, μέσω links που έχουν στα προφίλ τους, «στέλνουν» άλλους χρήστες στο Telegram του Conclavio: παραπέμπουν, δηλαδή, άλλους χρήστες στην κλειστή κοινότητα, λαμβάνοντας στη συνέχεια ποσοστά επί των κερδών που προσφέρουν οι συνδρομές. Πρόκειται για ένα σύστημα μαρκετινίστικης «πυραμίδας» που προωθεί και πολλαπλασιάζει το μήνυμα πως οι κατευθυντήριες του Προσαλέντη και της ομάδας του θα είναι προσοδοφόρες.

Συνδρομές μέχρι και 3.000 ευρώ
Οι χρήστες μαθαίνουν το Conclavio μέσα από τα βίντεο του Προσαλέντη ή από διαφημιστές και στη συνέχεια πληρώνουν δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ σε λογαριασμούς που παραπέμπουν σε επωνυμίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Προσαλέντη: την ProsaProfit και την DareNconquerMedia, με άγνωστη όμως δράση, νομική μορφή ή έδρα. Η συνδρομή φτάνει στον παραλήπτη και τους δίνεται πρόσβαση στα γκρουπ του Telegram. Εκεί μαθαίνουν πως πρέπει να δώσουν και τα προσωπικά τους στοιχεία: ονοματεπώνυμο, αριθμό τηλεφώνου, email και προσωπικούς λογαριασμούς στα social media.

Η κοινότητα μετρά κάποιους μήνες ενεργού δράσης, με συνδρομές από 26 μέχρι 1.000 αλλά και 3.000 ευρώ, ανάλογα με την τσέπη και τα ενδιαφέροντα του κάθε δυνητικού επενδυτή: όσο μεγαλύτερο το «πακέτο» τόσο περισσότερες οι «απολαβές» και τα γκρουπάκια του Telegram, με διαφορετική θεματολογία, στα οποία θα λάβουν πρόσβαση. Εύκολα συμπεραίνει κανείς τα χρηματικά ποσά που πληρώνονται κάθε μήνα. Ακολουθώντας όμως επενδυτικές συμβουλές δεν επιτυγχάνουν όλοι κέρδη επενδύοντας στην αγορά κρύπτο. Οταν λίγο αργότερα συνειδητοποιούν πως ήταν φρούδες οι ελπίδες τους για μια άλλη ζωή, ζητούν –μάλλον μάταια– τις συνδρομές τους πίσω.

Πολλαπλά διαβατήρια, φοροαποφυγή και πλαστά έγγραφα
Με τσιτάτα αυτοβελτίωσης, τυποποιημένα μεν, πιασάρικα δε, ο ιδρυτής του Conclavio επαίρεται πως θα μάθεις «τη γλώσσα του πλούτου» και πως «η φτώχεια είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας». Παρακάμπτοντας κρατικούς ελέγχους, θα δουλεύεις απ’ όπου θες και «θα είσαι αφεντικό του εαυτού σου». Αυτά είναι ένα από τα «εχέγγυα» που λαμβάνει κάποιος στο Conclavio. Το κλειστό γκρουπ «Χακάρισμα του Συστήματος» έχει θεματολογία όχι μόνο για τα κρυπτονομίσματα, αλλά υποτίθεται και για το πώς να αποκτήσεις πολλαπλά διαβατήρια και άδειες οδήγησης, να ανοίξεις εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς (offshore και onshore), τρόπους να αποφύγεις τη φορολόγηση, αλλά και «επίσημα χαρτιά σε άλλο όνομα» με τα κατάλληλα «κονέ».

Δεν χρειάζονται περισσότερα από δύο λεπτά περιήγησης στον ιστότοπο του Conclavio για να καταλάβει κανείς πως η «ακαδημία» προσανατολίζεται στην προσέλκυση νέων και πολλές φορές ανήλικων χρηστών του διαδικτύου. Ο ιστότοπος διαφημίζει πως αν μπεις στην κοινότητα θα βρεις άτομα που «επιβεβαιωμένα» βγάζουν χιλιάδες ευρώ τον μήνα «χωρίς πτυχία, ακόμη και σε μικρές ηλικίες (16-24)». Σύμφωνα με τον Προσαλέντη, αν τα παιδιά είναι αρκετά έξυπνα για τον κόσμο των επενδύσεων, δεν χρειάζεται ούτε να σπουδάσουν ή να πάνε σχολείο, ενώ αν δυσκολεύονται να δώσουν χρήματα, μπορούν να μαζέψουν το ποσό από… τα κάλαντα. Αλλά ακόμη κι αν κάποιος ανήλικος καταφέρει να βρει τα χρήματα, πώς μπορεί να επενδύσει σε κρυπτονομίσματα; Η απάντηση είναι πως δεν μπορεί, αφού σχεδόν καμία πλατφόρμα δεν επιτρέπει επενδύσεις σε άτομα κάτω των 18.

«Υπήρχαν μέσα ακόμα και παιδιά 12-13 χρόνων»
Ο Λευτέρης και ο Πάνος είναι δύο από τα πολλά πρώην μέλη του Conclavio με παρεμφερή αφετηρία και μικρή διάρκεια παραμονής στην κοινότητα. Το πόσο επικερδής ήταν εντέλει η συνδρομή στην κοινότητα, ο 16χρονος Πάνος το έμαθε τον περασμένο Ιανουάριο: «Πείστηκα από τα βίντεο που έβλεπα στα σόσιαλ μίντια πως θα μπορούσα μέσα από το Conclavio να βγάλω άμεσα χρήματα μέσω κρυπτονομισμάτων και έτσι τον [Προσαλέντη] προσέγγισα στο διαδίκτυο», λέει στην «Εφ.Συν.». Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Ο Πάνος πλήρωσε συνδρομή, πιστεύοντας πως θα μάθει τα μυστικά των επενδύσεων και θα έχει ως «καθοδηγητές» τα κατά πολύ μεγαλύτερα ηλικιακά, δήθεν «φτασμένα» μέλη της κοινότητας: «Καμία στήριξη. Ζητούσα βοήθεια και πολλές φορές δεν μου απαντούσαν καν. Υπήρχαν μέσα και παιδιά 12-13 χρόνων. Να επενδύσουν πώς; Τζάμπα λεφτά. Ακόμη και για τη δημιουργία MetaMask (σ.σ. ένα ψηφιακό πορτοφόλι) για να ξεκινήσω να επενδύω, το έκανα μόνος μου, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία των γονιών μου. Εχανα λεφτά και όταν άρχισα να τον αμφισβητώ, εκείνος με έδιωξε από την κοινότητα, πριν λήξει καν η συνδρομή», μας λέει.

Ο Λευτέρης ήταν 17 χρόνων όταν μπήκε στην κοινότητα. Σήμερα, ενήλικος πλέον, μας αποκαλύπτει: «Ολοι σχεδόν στο Conclavio ήμασταν ανήλικοι και προσπαθούσαμε να κάνουμε λογαριασμούς σε ψηφιακές τράπεζες, που όμως χρειάζονται ταυτοποίηση – και για όσους είναι κάτω από 18 αυτό δεν είναι εφικτό. Τα παιδιά έκαναν παράπονα: έλεγαν “δεν μου είχες πει ότι χρειάζεται να είσαι ενήλικος για να κάνεις λογαριασμό” και ζητούσαν τα χρήματα της συνδρομής τους πίσω. Ο Δαμιανός έλεγε επανειλημμένα πως είναι αυτονόητο πως πρέπει να κάνουμε λογαριασμό στο όνομα των γονιών μας». Ετσι έκανε και ίδιος, ανοίγοντας λογαριασμό στο όνομα και τα στοιχεία του πατέρα του.

«Ελεγαν πως θα μου κάνουν κακό»
Μπορεί οι εγγυήσεις που προσφέρει η κοινότητα να αποδεικνύονται για πρώην μέλη κούφιες, όμως ο νεαρός Προσαλέντης έχει ένα ένθερμο γκρουπ υποστηρικτών που φαίνεται πως δεν ανέχεται την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του. Για τον Λευτέρη η έξοδός του από την κοινότητα ήταν πέρα από επεισοδιακή και τρομερά ανησυχητική. Οταν αποχώρησε, ενημέρωσε χρήστες των social media πως το Conclavio προσφέρει φρούδες ελπίδες, γεγονός που άλλα μέλη της κοινότητας, όπως και ο ίδιος ο Προσαλέντης, ερμήνευσαν ως «δυσφήμηση». Τότε, όπως καταγγέλλει ο Λευτέρης, ξεκίνησαν οι απειλές. «Μου έστελναν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα προφίλ, αληθινά και ψεύτικα, προσπαθώντας να με εκφοβίσουν. Ελεγαν πως τους συκοφαντώ, πως θα με βρουν, θα μάθουν πού μένω, ακόμη και πως θα μου κάνουν κακό αν ξαναμπώ στην κοινότητα», λέει.

Απειλές καταγγέλλουν και άλλοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αν και δεν ήταν καν μέλη του Conclavio, αμφισβήτησαν τις δυνατότητες που αυτό εγγυάται. Είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία, ονοματεπώνυμα, τόπους διαμονής, ακόμη και την ενασχόλησή τους σε κοινή θέα όταν είπαν δημόσια πως –όσο και αν ο ιδρυτής του ευαγγελίζεται το αντίθετο– από την κοινότητα δεν θα βγεις με γεμάτο, ψηφιακό ή αναλογικό, πορτοφόλι.

Εχασε 30.000 σε λίγες μέρες – Θύματα και ενήλικοι
Η προσπάθεια χειραγώγησης δεν αφορά όμως αποκλειστικά ανήλικους. Θύματα πέφτουν και ενήλικοι οι οποίοι, όπως μας λένε, επηρεασμένοι από τις εικόνες πλούτου στα βίντεο του Δαμιανού Προσαλέντη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφασίζουν να δοκιμάσουν την τύχη τους. Οπως η Μιχαέλα από την Κύπρο, που πλήρωσε τον περασμένο Δεκέμβριο 890 ευρώ μέσω τραπέζης, αγοράζοντας το πακέτο «εφ’ όρου ζωής», με την εγγύηση δηλαδή πως η ίδια όχι μόνο θα λαμβάνει για πάντα συμβουλές από τον Δαμιανό Προσαλέντη για κρυπτονομίσματα, αλλά και πως θα «αυγατίσει» το ποσό της συνδρομής της σε έναν μήνα. «Ενώ ήξερε πως χρειαζόμουν βοήθεια, παρότι ο ίδιος εγγυήθηκε, δεν υπήρξε καμία στήριξη. Πολλές φορές δεν μου απαντούσαν καν σε ερωτήσεις μου», τονίζει η ίδια στην «Εφ.Συν.». Ο Προσαλέντης –αν και θα περίμενε κανείς πως 890 ευρώ είναι ένα πενιχρό για εκείνον ποσό– αρνήθηκε να δώσει πίσω το ποσό της συνδρομής της. Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα πρώην μέλη που μας αφηγήθηκαν την έξοδό τους από την κοινότητα.

Ο 30χρονος Στέλιος μάς λέει πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Conclavio, μέσα σε 20 μέρες έχασε, μαζί με μία φίλη του, 30.000 ευρώ. Μπήκε στην κοινότητα με την προοπτική επικερδών μελλοντικών επενδύσεων. Αν και σχετικώς γνώστης της αγοράς, ο ίδιος περιγράφει πως «χάναμε όλοι από τη μία στιγμή στην άλλη εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τα ποσά που έδινε ο καθένας. Μας έλεγε να επενδύσουμε σε κρυπτονομίσματα όταν κόστιζαν 8.000 ευρώ το ένα, και μετά κόστιζαν κάποιες εκατοντάδες ευρώ».

●Τα ονόματα του ρεπορτάζ έχουν αλλάξει. Τα στοιχεία των συνεντευξιαζομένων βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»

«Oχι νταβατζής, αλλά σωτήρας» – οι «συμβουλές» του ινφλουένσερ ώστε «μαζί με την κοπέλα σου να κόβεις $10,000+ το μήνα»

Οι επιχειρηματικές ανησυχίες του νεαρού ινφλουένσερ από την Κέρκυρα δεν περιορίζονται στα κρυπτονομίσματα. «Υπεύθυνος καθοδήγησης και ενδυνάμωσης θηλέων». «Oχι νταβατζής, αλλά σωτήρας» – έτσι περιγράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη… βοήθεια σε νεαρές γυναίκες να βρουν «εναλλακτικούς τρόπους πλουτισμού» ο εκατομμυριούχος μέντορας. Είναι ένας δικός του ορισμός για να πει πως, μεταξύ άλλων, έχει πρακτορείο μοντέλων στο Μαϊάμι και «μανατζάρει» κοπέλες που εργάζονται μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας περιεχομένου ΟnlyFans.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα χρήστες γίνονται «content creators» («δημιουργοί περιεχομένου»), παρέχοντας βίντεο επί πληρωμή. Προσφέρεται κυρίως για εργαζόμενους στο σεξ, οι οποίοι ειδικά με την επέλαση της πανδημίας και τις καταστροφικές συνέπειές της στον κλάδο παγκοσμίως βρήκαν μέσα από το OnlyFans την ευκαιρία να εργάζονται στην ασφάλεια του σπιτιού τους παράγοντας πληθώρα βίντεο και φωτογραφιών, κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου, διαθέσιμα προς κατανάλωση.

Ο ίδιος διαφημίζει στα μέλη του Conclavio: «Αλλο ένα πράγμα που το σχολείο και η κοινωνία δεν μας είπε. Μπορείς να κάνεις Onlyfans μαζί με την κοπέλα σου και να κόβεις $10,000+ το μήνα από το πουθενά. Το συγκεκριμένο θέλει ομαδική δουλειά για να πετύχει τέτοια νούμερα. Οι περισσότερες που κάνουν μόνες τους αποτυγχάνουν γιατί απλά δεν το ’χουν με το τεχνικό κομμάτι των πληρωμών ή το marketing».

Το Onlyfans, όπως μαθαίνουν τα μέλη, είναι εξαιρετικό για αρχάριους καθώς «δεν απαιτεί κεφάλαιο». Σίγουρα όμως ο ιστότοπος απαιτεί από εκείνους που τον χρησιμοποιούν να είναι, επίσης, άνω των 18. «Το μυστικό», συμβουλεύει, «δεν είναι στο να πουλάς προκλητικό, ερωτικό και ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί. Αυτά υπάρχουν δωρεάν σε άφθονη ποσότητα στο διαδίκτυο. Οπότε οι πελάτες στο Onlyfans αναζητούν κάτι άλλο».

Οπως φαίνεται μέσα από συνομιλίες του, ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας πως νεαροί άντρες μπορούν να εκμεταλλευτούν την επαφή και την επίδραση που έχουν σε γυναίκες για να βγάλουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, «επενδύοντας» στο γυναικείο σώμα: αν βρίσκονται στα παρασκήνια ενός γυναικείου προφίλ στον ιστότοπο του OnlyFans που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι. «Να βρεις μία γκόμενα» –ή και περισσότερες–, λέει, για συνεργασία με συγκεκριμένα κριτήρια: δεν χρειάζεται να είναι σουπερμόντελ, «αλλά το girl next door».

Νεαρά μέλη του Conclavio, σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», φαίνεται να έχουν προσεγγίσει κοπέλες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προτάσεις για «συνεργασία» αλλά και την καθοδήγηση του Προσαλέντη, ο οποίος συμβουλεύει πως η κατάλληλη απάντηση σε μια κοπέλα που αναρωτιέται «γιατί να μην εργαστώ μόνη μου» (σ.σ. στην παραγωγή περιεχομένου στο OnlyFans) είναι «γιατί μόνη σου δεν θα βγάζεις τα 10.000+ τον μήνα που θα βγάζεις μαζί μου».

Αρνήθηκε να απαντήσει
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ ζητήσαμε συνέντευξη από τον Δαμιανό Προσαλέντη, ώστε να έχει τη δυνατότητα να αντικρούσει τις αιτιάσεις των ανθρώπων που δημοσιεύουμε σήμερα. Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση επί της ουσίας του θέματος, ενώ μας προειδοποίησε –και μάλιστα σε γραπτό μήνυμα– πως «η τελευταία ομάδα δημοσιογράφων που δημοσίευσαν ανυπόστατα “στοιχεία” που με δυσφημούσαν οδηγήθηκαν να ζητήσουν δημόσια απολογία για το σφάλμα αυτό».

«Η παράνομη προσέλκυση ανηλίκων και οι απειλές ωχριούν ποινικά μπροστά στον τελικό σκοπό που ενδεχομένως είναι η σεξουαλική εκμετάλλευσή τους»

Αννα-Μαρία Φίλιππα, δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο του Διαδικτύου

Η άποψη μου βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία που έθεσε στη διάθεσή μου η «Εφ.Συν.» και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί νομικό θέσφατο δεδομένου ότι αρμόδια να εκτιμήσει τα όποια αποδεικτικά στοιχεία και εάν και ποια αδικήματα πιθανώς έχουν διαπραχθεί είναι αποκλειστικά η Εισαγγελία.

Η ηλεκτρονική απάτη έχει γνωρίσει ραγδαία άνοδο από την έναρξη της πανδημίας και για αυτόν τον λόγο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ενήλικοι και ανήλικοι φαίνονται εξίσου επιρρεπείς να καταλήξουν θύματα της πλαστής ελπίδας για γρήγορο οικονομικό κέρδος. Σκοπός του συγκεκριμένου σάιτ πιθανώς είναι να προσελκύσει νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ανηλίκους, υποσχόμενο καθοδήγηση για εύκολο κέρδος. Στους όρους χρήσης δηλώνεται ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι ψηφιακά εικονικά προϊόντα, δηλαδή κρυπτονομίσματα. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται διαφορετική, το «προϊόν» προς πώληση φέρεται να είναι επιτυχημένος νεαρός εκατομμυριούχος, ο οποίος προσφέρεται, έναντι συνδρομής, να υποδείξει τον εύκολο δρόμο της σίγουρης επιτυχίας. Στο ελευθέρως διαθέσιμο περιεχόμενο του ιστοτόπου παρατηρείται έλλειψη κάλυψης των νομοθετικών απαιτήσεων που αφορούν τις διαδικτυακές συμβάσεις και πρακτικές.

Πουθενά δεν αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του υπεύθυνου επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων ή/και ενδεχόμενης σχετικής εταιρείας ώστε να μπορούν να επικοινωνήσουν οι χρήστες επίσημα και αποτελεσματικά, ασαφώς αναφέρονται τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται, χωρίς να παρέχεται η επιλογή συναίνεσης ή άρνησης και η απαραίτητη ενημέρωση για τη διάρκεια διατήρησης των δεδομένων αυτών και τον σκοπό χρήσης τους. Το λεκτικό των «όρων χρήσης» δίνει, σε εμένα, την εντύπωση προσπάθειας προσέγγισης ανήλικου κοινού, έτι περαιτέρω, το «νομικό» κείμενο φέρεται να διατυπώνει απειλές όπως «…όλες οι δόλιες αντιστροφές χρημάτων θα διώκονται ποινικά». Παρανόμως φέρεται επίσης να απειλούνται τα ανήλικα μέλη και σε chat rooms λέγοντάς τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θα βρεθούν στη θάλασσα με τους καρχαρίες εάν διαρρεύσουν οποιαδήποτε συνομιλία.

Ενώ λοιπόν αναφέρεται ότι οι πωλήσεις αφορούν κρυπτονομίσματα, σε άλλο σημείο των όρων χρήσης συνάγεται ότι η υπηρεσία που παρέχεται είναι συμβουλευτική. Η συνταγή προσέλκυσης πελατών κρύβεται στην ψυχολογία –κυρίως ανδρών που έλκονται από επενδυτικές δραστηριότητες– και τελικά δεν διαφέρει μεταξύ ανηλίκων και ενηλίκων. Προβάλλεται κάποιος επιτυχημένος ειδικός ο οποίος είναι προσιτός και θα μας βοηθήσει να οδηγηθούμε στην επιτυχία που ο ίδιος απολαμβάνει. Ο ίδιος άνθρωπος με φιλικό και προσιτό σε εμάς τρόπο μάς καθοδηγεί, ζητώντας παράλληλα χρήματα, προς την επιτυχία.

Επιπλέον, στην περίπτωσή μας, φαίνεται σαφής παρακίνηση ανηλίκων να διακόψουν το σχολείο, «πλασάροντας» ότι, με τη διδασκαλία απόκτησης εύκολου και σίγουρου κέρδους, καθίσταται άχρηστο. Κατά το διάστημα της καθοδήγησης και πριν ο πελάτης αντιληφθεί την ενδεχόμενη απάτη, φέρεται να παρακινούνται ανήλικοι να προαγάγουν ανήλικες φίλες τους στο διαδίκτυο (OnlyFans), ενώ επίσης φέρεται να δέχονται συμβουλές, με υπόνοια αρωγής, να αποκτήσουν πλαστά διαβατήρια/ταυτότητες, φερόμενα αδικήματα τα οποία μόνο η Εισαγγελία είναι αρμόδια να χαρακτηρίσει επακριβώς.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι, αν ευσταθούν όλα αυτά, η παράνομη προσέλκυση ανηλίκων με δέλεαρ την απόκτηση πλούτου μέσω επενδυτικών συμβουλών και οι απειλές ωχριούν ποινικά μπροστά στον τελικό σκοπό που ενδεχομένως είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Η προσέλκυση θυμάτων με την ψυχολογική μέθοδο που είπαμε είναι συχνότατη, συνεπώς οφείλουν γονείς, δάσκαλοι και κράτος να μεριμνούν για τη διαδικτυακή παιδεία και την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων.